Twee jaar geleden alweer had ik jullie om advies gevraagd over hoe we als ex-Deliveroo bezorgers onze samenwerking het beste vorm konden geven. We hebben zeker niet stil gezeten, maar we hebben ook niet overhaast gehandeld en terwijl het handhavingsmortuarium van de Belastingdienst afloopt en er veranderingen aan zit te komen voor onze bezorgcollega's van Uber Eats, staan we op de vooravond van een cruciaal omslagpunt. Hoewel ik later deze week ook nog een concrete vraag heb, leek het me misschien wel interessant om jullie even een update te geven.
Ik zal in deze openingspost even een terugblik plaatsen, en dan plaats ik nog een reactie met welke rechtsvorm we nu voor gekozen hebben.
Omschrijf wat je tot nu toe zelf gedaan hebt hiervoor:
-
Wat is de uitdaging die je met je concept op wil lossen:
-
Hoe is dit anders dan bestaande concepten:
-
Wat voor feedback hoop je te krijgen:
-
"Deliveroo stopt, maar de bezorgers gaan door" (2022)
Een mooie slogan, maar iets waar we een harde les van geleerd hebben, een les die we in alle eerlijkheid nog steeds aan het leren zijn: verwachtingsmanagement. Bezorgers duidelijk maken wat ze kunnen verwachten, maar vooral ook dat wij als bezorgers iets van elkaar moeten kunnen verwachten. Toen Deliveroo vertrok waren een heleboel bezorgers enthousiast en geïnteresseerd over ons concept (wat we toen al actief in Nijmegen hadden lopen). Maar hoewel we in Eindhoven en Haarlem vol goede moed met 12 bezorgers per stad van start wilden gaan, bleek toen de eerste bestellingen binnen kwamen de bezorgers minder open te staan voor de verantwoordelijkheid van een gezamenlijke eigen onderneming en bleven bestellingen onbezorgd liggen. Alle dank aan de bezorgers die wel bezorgd hebben, maar dit ging zo niet lukken. In Haarlem hebben we een volhardende bezorger die daar het licht aan houdt, maar Eindhoven hebben we helaas (hopelijk tijdelijk) moeten stopzetten.
Feedback van de restaurants
Op technisch en administratief gebied valt er voor ons nog wat te verbeteren, en sommige restaurants merken dat onze omzet nog niet helemaal overeenkomt met hun verwachtingen. Desondanks waarderen we enorm het begrip en het vertrouwen dat zij in ons stellen. Velen zien ons als zelfstandig ondernemers en hebben daardoor geduld met onze groeipijnen. Wat echter boven alles uitsteekt, is het universele geloof dat zelfs als we een fout maken, het uiteindelijk allemaal goed komt.
En de dingen waar we in uitblinken? Die doen we volgens onze partners echt goed. Het is voor restaurants van toegevoegde waarde dat we een veel groter bereik hebben dan Thuisbezorgd en Uber Eats. Ze waarderen ook onze flexibiliteit, wanneer ze ons bijvoorbeeld nodig hebben om bij te springen met hun eigen bezorgingen. Qua vertrouwen en kwaliteit scoren we hoger dan Thuisbezorgd en aanzienlijk hoger dan Uber Eats. Bovendien is bij een aantal restaurants onze gemiddelde bestelwaarde merkbaar hoger dan bij Thuisbezorgd en veel hoger dan bij Uber Eats, wat voor ons ook onze waardepropositie onderschrijft.
Hoe we onze identiteit hebben gevonden
We hebben met Bestellenbij als een behoorlijke reis gemaakt. We hebben geleerd hoe we het beste kunnen ondernemen, maar wat nog belangrijker is: we hebben duidelijk gemaakt wie we zijn als platform. Ondanks dat de omzet misschien niet daverend was -het liep lekker door, daar niet van- is deze zelfkennis ons ongelofelijk waardevol en dient het als onze leidraad voor de toekomst.
Voor klanten zijn we niet gewoon weer een bestel-app waarbij je moet kiezen uit tientallen pizzeria's of snackbars. Onze focus ligt op kwaliteit en service. Als je een kwaliteitsmaaltijd op tafel wilt en tegelijkertijd je lokale ondernemers wilt steunen, dan ben je bij ons op de juiste plek.
Voor de restaurants proberen we niet een alternatief voor Thuisbezorgd te zijn waar je plotseling je omzet ziet verdubbelen. Maar wat we wél zijn, is een platform dat restaurants helpt om nieuwe klantsegmenten aan te boren. We bieden een exceptionele service en zijn een volwaardige en betrokken partner voor restaurants.
Wat bezorgers bij ons kunnen verwachten? Geen traditioneel dienstverband zoals bij Thuisbezorgd en ook niet de grilligheid van Uber Eats. Bij ons hebben bezorgers inspraak, kunnen ze invloed uitoefenen op hun werk en inkomen, en werken we samen aan een betere toekomst.
Nu we onze identiteit hebben gevonden, hebben we een solide basis voor de toekomst. We zijn ons bewust van onze sterke punten en ook van de gebieden waar we nog kunnen groeien. We kunnen actief gaan zoeken naar restaurants, bezorgers en klanten die met ons willen samenwerken op basis van wie we zijn, in plaats van wie we niet zijn. Hierdoor kunnen we ons met meer zelfvertrouwen naar buiten toe presenteren en benadrukken wat ons uniek en krachtig maakt.
Fases van het proof-of-concept
Toen we 4,5 jaar geleden aan onze pilot begonnen, was Bestellenbij voornamelijk een kiem van een idee, gedragen door gemotiveerde en ervaren bezorgers. We hadden weliswaar scenario's en strategieën uitgewerkt, maar zoals velen zeggen: het echte succes van een idee zit niet in de initiële gedachte, maar in de uitvoering.
Terugkijkend op onze reis tot nu toe, hebben we al bewezen dat bepaalde elementen van ons proof-of-concept staan als een huis. Er is duidelijk vraag vanuit klanten, bezorgers en restaurants naar een vernieuwend platform, waar kwaliteit, samenwerking en een socialere inkomstenverdeling centraal staan. Bovendien hebben we aangetoond dat er een nieuwe klantgroep bestaat die onze unieke propositie waardeert.
De unieke uitdaging van een coöperatie in de maaltijdbezorging is de directe impact van vraag en aanbod omdat het werk zo gebonden is aan tijd en locatie. Schaalvergroting gaat niet zomaar gaat om het binnenhalen van meer bestellingen, maar ook om het beheersen van de kwaliteit van de dienstverlening. Als we deze balans niet vinden kunnen we moeilijk zeggen “bedankt voor je bestelling, vind je het erg om 3 uur op je pizza te wachten?” Daarom is gecontroleerde groei voor ons essentieel.
De echte test die voor ons ligt, is schaalvergroting. Vinden we genoeg gedreven bezorgers die zich willen aansluiten bij ons verhaal? En kunnen we een klantenbasis opbouwen die robuust genoeg is voor een duurzaam bedrijfsmodel? Hoewel ik hier sterk in geloof moeten we dit nog daadwerkelijk waarmaken. Maar in het slechtste scenario hebben we alsnog een basis voor een paar mensen die dit vak mooi vinden om er een leuke boterham mee te verdienen.
We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.
Rijder42
Rijder42
Twee jaar geleden alweer had ik jullie om advies gevraagd over hoe we als ex-Deliveroo bezorgers onze samenwerking het beste vorm konden geven. We hebben zeker niet stil gezeten, maar we hebben ook niet overhaast gehandeld en terwijl het handhavingsmortuarium van de Belastingdienst afloopt en er veranderingen aan zit te komen voor onze bezorgcollega's van Uber Eats, staan we op de vooravond van een cruciaal omslagpunt. Hoewel ik later deze week ook nog een concrete vraag heb, leek het me misschien wel interessant om jullie even een update te geven.
Ik zal in deze openingspost even een terugblik plaatsen, en dan plaats ik nog een reactie met welke rechtsvorm we nu voor gekozen hebben.
-
-
-
-
"Deliveroo stopt, maar de bezorgers gaan door" (2022)
Een mooie slogan, maar iets waar we een harde les van geleerd hebben, een les die we in alle eerlijkheid nog steeds aan het leren zijn: verwachtingsmanagement. Bezorgers duidelijk maken wat ze kunnen verwachten, maar vooral ook dat wij als bezorgers iets van elkaar moeten kunnen verwachten. Toen Deliveroo vertrok waren een heleboel bezorgers enthousiast en geïnteresseerd over ons concept (wat we toen al actief in Nijmegen hadden lopen). Maar hoewel we in Eindhoven en Haarlem vol goede moed met 12 bezorgers per stad van start wilden gaan, bleek toen de eerste bestellingen binnen kwamen de bezorgers minder open te staan voor de verantwoordelijkheid van een gezamenlijke eigen onderneming en bleven bestellingen onbezorgd liggen. Alle dank aan de bezorgers die wel bezorgd hebben, maar dit ging zo niet lukken. In Haarlem hebben we een volhardende bezorger die daar het licht aan houdt, maar Eindhoven hebben we helaas (hopelijk tijdelijk) moeten stopzetten.
Feedback van de restaurants
Op technisch en administratief gebied valt er voor ons nog wat te verbeteren, en sommige restaurants merken dat onze omzet nog niet helemaal overeenkomt met hun verwachtingen. Desondanks waarderen we enorm het begrip en het vertrouwen dat zij in ons stellen. Velen zien ons als zelfstandig ondernemers en hebben daardoor geduld met onze groeipijnen. Wat echter boven alles uitsteekt, is het universele geloof dat zelfs als we een fout maken, het uiteindelijk allemaal goed komt.
En de dingen waar we in uitblinken? Die doen we volgens onze partners echt goed. Het is voor restaurants van toegevoegde waarde dat we een veel groter bereik hebben dan Thuisbezorgd en Uber Eats. Ze waarderen ook onze flexibiliteit, wanneer ze ons bijvoorbeeld nodig hebben om bij te springen met hun eigen bezorgingen. Qua vertrouwen en kwaliteit scoren we hoger dan Thuisbezorgd en aanzienlijk hoger dan Uber Eats. Bovendien is bij een aantal restaurants onze gemiddelde bestelwaarde merkbaar hoger dan bij Thuisbezorgd en veel hoger dan bij Uber Eats, wat voor ons ook onze waardepropositie onderschrijft.
Hoe we onze identiteit hebben gevonden
We hebben met Bestellenbij als een behoorlijke reis gemaakt. We hebben geleerd hoe we het beste kunnen ondernemen, maar wat nog belangrijker is: we hebben duidelijk gemaakt wie we zijn als platform. Ondanks dat de omzet misschien niet daverend was -het liep lekker door, daar niet van- is deze zelfkennis ons ongelofelijk waardevol en dient het als onze leidraad voor de toekomst.
Voor klanten zijn we niet gewoon weer een bestel-app waarbij je moet kiezen uit tientallen pizzeria's of snackbars. Onze focus ligt op kwaliteit en service. Als je een kwaliteitsmaaltijd op tafel wilt en tegelijkertijd je lokale ondernemers wilt steunen, dan ben je bij ons op de juiste plek.
Voor de restaurants proberen we niet een alternatief voor Thuisbezorgd te zijn waar je plotseling je omzet ziet verdubbelen. Maar wat we wél zijn, is een platform dat restaurants helpt om nieuwe klantsegmenten aan te boren. We bieden een exceptionele service en zijn een volwaardige en betrokken partner voor restaurants.
Wat bezorgers bij ons kunnen verwachten? Geen traditioneel dienstverband zoals bij Thuisbezorgd en ook niet de grilligheid van Uber Eats. Bij ons hebben bezorgers inspraak, kunnen ze invloed uitoefenen op hun werk en inkomen, en werken we samen aan een betere toekomst.
Nu we onze identiteit hebben gevonden, hebben we een solide basis voor de toekomst. We zijn ons bewust van onze sterke punten en ook van de gebieden waar we nog kunnen groeien. We kunnen actief gaan zoeken naar restaurants, bezorgers en klanten die met ons willen samenwerken op basis van wie we zijn, in plaats van wie we niet zijn. Hierdoor kunnen we ons met meer zelfvertrouwen naar buiten toe presenteren en benadrukken wat ons uniek en krachtig maakt.
Fases van het proof-of-concept
Toen we 4,5 jaar geleden aan onze pilot begonnen, was Bestellenbij voornamelijk een kiem van een idee, gedragen door gemotiveerde en ervaren bezorgers. We hadden weliswaar scenario's en strategieën uitgewerkt, maar zoals velen zeggen: het echte succes van een idee zit niet in de initiële gedachte, maar in de uitvoering.
Terugkijkend op onze reis tot nu toe, hebben we al bewezen dat bepaalde elementen van ons proof-of-concept staan als een huis. Er is duidelijk vraag vanuit klanten, bezorgers en restaurants naar een vernieuwend platform, waar kwaliteit, samenwerking en een socialere inkomstenverdeling centraal staan. Bovendien hebben we aangetoond dat er een nieuwe klantgroep bestaat die onze unieke propositie waardeert.
De unieke uitdaging van een coöperatie in de maaltijdbezorging is de directe impact van vraag en aanbod omdat het werk zo gebonden is aan tijd en locatie. Schaalvergroting gaat niet zomaar gaat om het binnenhalen van meer bestellingen, maar ook om het beheersen van de kwaliteit van de dienstverlening. Als we deze balans niet vinden kunnen we moeilijk zeggen “bedankt voor je bestelling, vind je het erg om 3 uur op je pizza te wachten?” Daarom is gecontroleerde groei voor ons essentieel.
De echte test die voor ons ligt, is schaalvergroting. Vinden we genoeg gedreven bezorgers die zich willen aansluiten bij ons verhaal? En kunnen we een klantenbasis opbouwen die robuust genoeg is voor een duurzaam bedrijfsmodel? Hoewel ik hier sterk in geloof moeten we dit nog daadwerkelijk waarmaken. Maar in het slechtste scenario hebben we alsnog een basis voor een paar mensen die dit vak mooi vinden om er een leuke boterham mee te verdienen.
aangepast door Rijder42leesbaarheid
Link naar reactie
https://www.higherlevel.nl/forums/topic/77041-update-over-bezorgersco%C3%B6peratie/Delen op andere sites
Aanbevolen berichten
4 antwoorden op deze vraag
Maak een account aan of log in om te reageren
Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten
Account aanmaken
Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!
Registreer een nieuw accountInloggen
Heb je reeds een account? Log hier in.
Nu inloggen